Zwerven en richting

Hebt u dat wel eens gedaan? Een bepaalde periode zwervend door NL, Europa of de wereld getrokken? En met zwerven bedoel ik zonder doel rondtrekken.

We zijn (zeker in de westerse wereld) zo gewend om ons leven georganiseerd en planmatig in te richten, in meer of mindere mate. Veelal weten we waar we naar toe gaan, zowel fysiek als geestelijk. En hebben ook wel een idee met wie, hoe, wanneer en waarom. Zelf herken ik dat ook in mijn leven.

En laten we eerlijk zijn, dat brengt ons veel. Want zo komen we ergens. Zo realiseren we zaken en zijn we hopelijk ook succesvol in wat we doen. Dus laten we dat ook vooral niet loslaten.

Zwerven is heel wat anders.

Zwerven is (zo goed als) doelloos onderweg zijn. Vanmorgen niet weten waar je vanmiddag of over een uur bent of wat je doet, maar gewoon onderweg zijn. Waarom zou je dat ook doen?

Laat ik voorop stellen dat ik niemand toewens dat hij of zij als ‘echte’ zwerver door het leven gaat. In ieder geval niet anders dan uit eigen keuze. Mensen zonder basis, inkomen etc, verdienen onze hulp. Uit liefde voor de ander.

Maar zwerven als in zonder doel rondtrekken, kan heel veel moois opleveren. Het roept hele bijzondere dingen bij je op.
Want als je onderweg bent, gewoon omdat het kan, wordt er een veel intenser beroep op je opmerkingsvermogen gedaan. En worden je zintuigen veel meer uitgedaagd bewust te zijn van de omgeving en wat er zich om je heen afspeelt.

Daardoor maakt je omgeving veel meer en een veel intensere indruk op je. Het lijkt wel of je zintuigen zich versterken. Je ziet, hoort, ruikt en beleeft dingen sterker. En ze hebben geestelijk ook meer impact.

Ze roepen gedachten over van alles en nog wat op en tegelijk verdwijnen die gedachten in de stilte weer als vanzelf. Een hele bijzondere ervaring.

Soms komen er spontaan gedachten op over zaken waar je al heel lang mee bezig bent. Oplossingen en richting. Komen zaken in een sterker of juist minder sterk perspectief te staan. En wordt je door op- en neergaande lijnen in de weg, heel bewust van de dingen die dicht bij je liggen en veraf (niet alleen fysiek, maar ook geestelijk). En wordt er verlangen of juist loslaten gestimuleerd.

Het geeft ruimte voor nieuwe inzichten, gedachten. Of laat oude juist verdwijnen of minder sterk zijn.

Voor sommige mensen zal dit wellicht heel zweverig of vaag klinken. Of misschien denk je: dit is niet voor mij.

Mijn tip: probeer het eens. Geef je over aan zwerven. En laat je verrassen.